Polityka prywatności

Polityka prywatności sklepu internetowego NAGO.COM

Kto przetwarza Twoje dane osobowe i jak się z nim skontaktować?

Administratorem danych osobowych jest:

właściciel marki NAGO -  spółka CLTHS S.A. z siedzibą w Warszawie (NIP: 1132976572, REGON: 380485129), wpisana do rejestru działalności gospodarczej

prowadzonej przez Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem KRS 0000735885.

Kontakt za pośrednictwem poczty elektronicznej: shop@nago.com

Jak i w jakim celu przetwarzamy Twoje dane osobowe?

Cel przetwarzania Twoich danych osobowych oraz zakres tego przetwarzanych zależy od tego co robisz w naszym serwisie.

1.1. Kupujesz w sklepie NAGO.COM

Jeśli kupujesz w naszym sklepie, to prosimy Cię o podanie  imienia i nazwiska, adresu e-mail, nr telefonu oraz adresu do dostawy (dane obowiązkowe). Podanie pozostałych danych jest opcjonalne. Jesteś masz konto w serwisie i jesteś na nim zalogowana/y to dane zostaną uzupełnione automatycznie. Podanie danych oznaczonych jako obowiązkowe jest wymagane w celu realizacji zamówienia.

 

Dane osobowe są przetwarzane:

  1. w celu realizacji zamówienia – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit b RODO); w zakresie danych podanych fakultatywnie podstawą prawną przetwarzania jest zgoda (art. 6 ust. 1 lit a RODO);
  2. w celu realizacji obowiązków ustawowych ciążących na Administratorze, wynikających w szczególności z przepisów podatkowych i przepisów o rachunkowości – podstawą prawną przetwarzania jest obowiązek prawny (art. 6 ust. 1 lit c RODO);
  3. w celach analitycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników w serwisie, a także ich preferencji zakupowych w celu doskonalenia stosowanych funkcjonalności; 
  4. w celu ewentualnego dochodzenia roszczeń lub obrony przed nimi – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na ochronie jego praw,
  5. w celach marketingowych Administratora – zasady przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych zostały opisane w sekcji: „Jak marketingowo wykorzystujemy Twoje dane?”

 

Podstawowy okres przetwarzania: sześć lat od końca roku, w którym nastąpiła dostawa zamówienia. W zakresie  celów analitycznych oraz marketingowych do czasu zgłoszenia sprzeciwu/wycofania zgody.

1.2. Zakładasz konto na NAGO.COM 

Jeśli zakładasz konto w serwisie, to prosimy Cię o podanie swojego adresu e-mail oraz ustalenia hasła dostępu (dane obowiązkowe). Możesz opcjonalnie podać również inne dane takie jak imię i nazwisko. Podanie danych oznaczonych jako obowiązkowe jest wymagane w celu założenia i obsługi konta, a ich niepodanie skutkuje brakiem możliwości założenia konta. Podanie pozostałych danych jest dobrowolne. 

Ponadto przetwarzamy dane osobowe dotyczące Twojej aktywności w sklepie internetowym takie jak:   historia Twoich zamówień i zawartości koszyka.

 

Dane osobowe są przetwarzane: 

  1. w celu świadczenia usług związanych z prowadzeniem i obsługą konta w serwisie – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit. b) RODO), a w zakresie danych podanych fakultatywnie – podstawą prawną przetwarzania jest zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO);
  2. w celach analitycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO), polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników w serwisie i sposobu korzystania z konta, a także ich preferencji, w celu poprawy stosowanych funkcjonalności;
  3. w celu ewentualnego dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO) polegający na ochronie swoich praw;
  4. w celach marketingowych Administratora– zasady przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych zostały opisane w sekcji : „Jak marketingowo wykorzystujemy Twoje dane?”.

 

Podstawowy okres przetwarzania: do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług prowadzenia konta (usunięcia Konta).

 

1.3. Zapisałaś się na newsletter

Jeśli zapisałaś/eś  na usługę newsletter, to będziesz okresowo otrzymywać e-maile z informacjami o nowościach, promocjach i rabatach dostępnych w serwisie (informacje handlowe). Informacje handlowe mogą być dopasowane do Twoich preferencji, w szczególności na podstawie Twoich poprzednich zakupów oraz aktywności na stronie sklepu. Przy zapisie na usługę newsletter możesz podać dodatkowe dane o sobie np. swoje  imię. Ułatwi to nam personalizację wysyłanych do Ciebie e-maili.  Podanie danych jest dobrowolne przy czym niepodanie adresu email skutkuje brakiem możliwości wysyłki newslettera. 

 

Dane osobowe są przetwarzane:

  1. w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera – podstawą prawną przetwarzania jest Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO); zgodę na otrzymywanie newslettera możesz odwołać w każdym czasie;
  2. w celach marketingowych Administratora – podstawą prawną przetwarzania, w tym profilowania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO), w związku z wyrażoną zgodą na otrzymywanie newslettera; więcej informacji znajdziesz w sekcji: : „Jak marketingowo wykorzystujemy Twoje dane?”;
  3. w celach analitycznych i statystycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora, (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO) polegający na prowadzeniu analiz aktywności Użytkowników w Serwisie, w celu doskonalenia stosowanych funkcjonalności; 
  4. w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO). 

 

Podstawowy okres przetwarzania: do czasu rezygnacji z newslettera.

 

1.4. Kontaktujesz się z nami za pomocą poczty elektronicznej, usług chat lub w inny sposób opisany na stronie NAGO.COM

W zależności od celu kontaktu możesz być poproszona/y o podanie danych osobowych np. imienia, numeru Twojego zamówienia lub innych danych osobowych, niezbędnych do skontaktowania się z Tobą i udzielenia odpowiedzi na Twoje zapytanie. Podanie danych jest dobrowolne. 

 

Dane osobowe są przetwarzane:

  •  w celu identyfikacji nadawcy oraz obsługi jego zapytania – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy o świadczenie usługi (art. 6 ust. 1 lit. b) RODO);
  • w celach analitycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO), polegający na prowadzeniu statystyk zapytań zgłaszanych przez użytkowników za pośrednictwem serwisu w celu doskonalenia jego funkcjonalności
  • w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO). 

 

Podstawowy okres przetwarzania:  rok od końca roku, w którym nastąpił kontakt, a w przypadku obsługi posprzedażowej sześć lat od końca roku, w którym nastąpiła dostawa zamówienia.

 

1.5. Bierzesz udział w konkursie lub akcji promocyjnej

Możemy za pośrednictwem serwisu lub swoich fanpage’ów na portalach społecznościowych organizować konkursy i akcje promocyjne. Z warunków uczestnictwa w konkursie lub akcji promocyjnej dowiesz się jakie dane osobowe trzeba podać aby wziąć udział w tym konkursie lub akcji promocyjnej. 

 

Dane osobowe są przetwarzane:

 

  1. w celu przeprowadzenia i  rozstrzygnięcia konkursu (w tym wydania nagród) lub przeprowadzenia akcji promocyjnej  – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na realizacji złożonego przez Administratora przyrzeczenia publicznego);
  2. w celu realizacji obowiązków ustawowych ciążących na Administratorze, wynikających w szczególności z przepisów podatkowych i przepisów o rachunkowości – podstawą prawną przetwarzania jest obowiązek prawny (art. 6 ust. 1 lit c RODO);
  3. w celach analitycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników w serwisie, a także ich preferencji zakupowych w celu doskonalenia stosowanych funkcjonalności; 
  4. w celu ewentualnego ustalenia i dochodzenia roszczeń lub obrony przed nimi – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na ochronie jego praw. 

 

Podstawowy okres przetwarzania: do rozstrzygnięcia konkursu i wydania nagród  lub zakończenia akcji promocyjnej, a w zakresie listy nagrodzonych i potwierdzeń wydania nagrody sześć lat od końca roku, w którym wydano nagrody.

 

1.6. Odwiedzasz nasze profile w mediach społecznościowych

Przetwarzamy dane osobowe użytkowników odwiedzających nasze profile na portalach społecznościowych (Facebook, Instagram, TikTok). Dane te są przetwarzane w związku prowadzeniem profilu, organizacją za jego pomocą konkursów oraz  promowaniem różnego rodzaju wydarzeń, usług oraz produktów. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych przez Administratora w tym celu jest jego uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO), polegający na promowaniu własnej marki i produktów. W tym przypadku jesteśmy administratorami Twoich danych wspólnie z podmiotem prowadzącym dany portal społecznościowy i nie ukrywamy, że to właśnie ten podmiot ma decydujący wpływ jak i po co Twoje dane są przetwarzanie na ich platformach społecznościowych. 

 

Podstawowy okres przetwarzania: zgody z polityką prywatności podmiotu prowadzącego portal społecznościowy - Facebook, Instagram, TikTok.

Jak marketingowo wykorzystujemy Twoje dane?

Przetwarzamy dane osobowe użytkowniczek/ków w celu realizowania działań marketingowych i dopasowaniu treści naszego serwisu, które mogą polegać na:

  • wyświetlaniu treści (reklam, komunikatów, ofert) odpowiadających Twoim zainteresowaniom;
  • kierowaniu e-mailowych powiadomień o interesujących ofertach lub treściach, które zawierają informacje handlowe mogą być dopasowywane do Twoich upodobań (usługa newslettera).

W celu realizowania działań marketingowych w niektórych przypadkach wykorzystujemy profilowanie. Oznacza to, że dzięki automatycznemu przetwarzaniu dokonujemy oceny wybranych czynników dotyczących osób fizycznych, w celu analizy ich zachowania lub stworzenia prognozy zachowań na przyszłość. Podstawą do profilowania są dane zebrane przez pliki cookies na naszej stronie oraz historia Twoich transakcji.

Co to są pliki cookies?

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, zapisywane przez przeglądarkę internetową na Twoim urządzeniu. W pliku cookies zapisywane są informacje wspierające funkcjonowanie serwisu oraz dane o Twojej aktywności w serwisie. W niniejszej Polityce informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii wykorzystywanych w ramach serwisu.

Jakie typy cookies wykorzystujemy?

Wykorzystujemy :

  • cookies techniczne - niezbędne do prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania strony
  • cookies konfiguracyjne -  przechowujące Twoje ustawienia np. język strony
  • cookies statystyczne – wykorzystywane do tworzenia statystyk ruchu sieciowego na naszym serwisie
  • cookies marketingowe – wykorzystywane przez naszych partnerów (Google, Facebook) do dopasowania treści wyświetlanych w naszym serwisie oraz reklam wyświetlanych Tobie w mediach społecznościowych lub w na stronach www.

 

Dane z cookies marketingowych wykorzystywane są przez nas w celu:

  • popularyzacji serwisu za pomocą serwisu społecznościowego Facebook.com, którego administratorem jest Facebook Ireland Ltd. z siedzibą w Irlandii, Polityka ochrony prywatności Facebook jest dostępna pod następującym linkiem: https://www.facebook.com/help/cookies/;
  • popularyzacji serwisu za pomocą serwisu społecznościowego Instagram.com, którego administratorem jest Facebook Ireland Ltd. z siedzibą w Irlandii, Polityka ochrony prywatności Instagram.com dostępna jest pod następującym linkiem: https://pl-pl.facebook.com/help/instagram/155833707900388;

Wskazani administratorzy (Google i Facebook) udostępniają na swoich stronach narzędzia do  zarządzania danymi osobowymi. Szczegółowe informacje dostępne są w politykach prywatności tych administratorów.

Jak wyrazić lub cofnąć zgodę na instalowanie plików cookies oraz na przetwarzanie zebranych przez nie danych?

Z poziomu strony:

Przy pierwszym uruchomieniu naszej strony oraz potem nie rzadziej niż co 12 miesięcy wyświetlamy menu (popup) w którym możesz wyrazić zgodę na przetwarzania przez nas i naszych partnerów danych osobowych zapisanych w plikach cookies (cookies statystyczne i marketingowe). Zgodę tę możesz cofnąć usuwając pliki cookies z Twojej przeglądarki (poniżej dowiesz się jak).

Z poziomu ustawień Twojej przeglądarki:

Za pomocą ustawień przeglądarki internetowej możesz samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące wszystkich cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez cookies do Twojego urządzenia. Ustawienia te możesz zmienić tak, aby blokować automatyczną obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu na Twoim urządzeniu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi cookies dostępne są w ustawieniach Twojego oprogramowania (przeglądarki internetowej). Instrukcję jak tego dokonać możesz znaleźć na stronie producenta Twojej przeglądarki lub przykładowo na tej stronie (http://jakwylaczyccookie.pl/jak-wylaczyc-pliki-cookies/).

Jak długo przetwarzamy Twoje dane osobowe?

Okres przetwarzania danych dla czynności opisanych w niniejszej polityce podajemy w jako „Podstawowy okres przetwarzania”. Podstawowy okres przetwarzania w przypadku gdy podstawą przetwarzania jest Twoja zgoda trwa do dnia cofnięcia tej zgody. Jeśli Podstawowy okres przetwarzania nie został  podany to wynosi on 3 lata od końca roku, w którym dane zostały zebrane.

Podstawowy okres przetwarzania danych może być przedłużony o okres przedawnienia roszczeń (wynoszący zwykle 6 lat) w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony przed ewentualnymi roszczeniami. 

Twoje prawa

W związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Tobie:

  • dostępu do swoich danych osobowych;
  • uzyskania kopii danych osobowych;
  • sprostowania lub uzupełnienia  swoich danych osobowych; Pamiętaj, że część danych osobowych możesz edytować samodzielnie za pośrednictwem konta;
  • usunięcia swoich danych osobowych;
  • ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
  • przeniesienia danych osobowych

Swoje prawa możesz zrealizować pisząc do nas na adres: shop@nago.com .

Administrator danych osobowych bez zbędnej zwłoki – a w każdym razie w terminie miesiąca od otrzymania żądania – udzieli Ci informacji o podjętych przez niego działaniach w związku ze zgłoszonym przez Ciebie żądaniem. W razie potrzeby termin miesięczny może być przedłużony o kolejne dwa miesiące z uwagi na skomplikowany charakter żądania lub liczbę żądań.

  • Wycofanie zgody
  • W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych jest zgoda, dane będą przetwarzane do czasu jej wycofania. Zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

  • Prawo do sprzeciwu
  • Masz ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania jego danych dla celów marketingu bezpośredniego, w tym profilowania, jeśli przetwarzanie odbywa się w związku z uzasadnionym interesem Administratora.

    Użytkownik ma także prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania jego danych z przyczyn związanych z jego szczególną sytuacją w przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora (np. w związku z realizacją celów analitycznych i statystycznych, w tym profilowaniem). 

     

  • Skarga do organu nadzorczego
  • Jeżeli uważasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa  masz prawo złożenia skargi do organu nadzorczego właściwego dla miejsca Twojego pobytu. W Polsce organem nadzorczym w rozumieniu RODO jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (https://uodo.gov.pl/). Przed złożeniem skargi zachęcamy do kontaktu z nami i skorzystania z opisanych w tej polityce przysługujących Tobie praw.

    Komu udostępniamy Twoje dane osobowe i po co?

    Dane osobowe pozyskiwane przez Administratora w związku z realizacją usług w serwisie będą ujawniane zewnętrznym podmiotom, takimi jak:

    • brokerom usług kurierskich lub firmom kurierskim,
    • operatorom systemów płatności online,
    • dostawcom odpowiedzialnym za obsługę systemów informatycznych, w tym platformy Shopify,
    • operatorom platform do wysyłki mailing’ów,
    • agencjom marketingowym (w zakresie zleconych przez Administratora  usług marketingowych), 
    • księgowym, prawnikom i audytorom,
    • innym podmiotom z którymi Administrator zawarł umowę o powierzeniu przetwarzania danych osobowych.

    W przypadku danych zebranych za pośrednictwem plików cookies dostarczonych przez podmioty trzecie (np. Facebook lub Google) dane te będą udostępniane dostawcom tych plików cookies.

    Przekazywanie danych do państw trzecich

    Poziom ochrony danych osobowych poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EOG) różni się od tego zapewnianego przez prawo europejskie. Z tego powodu Administrator przekazuje dane osobowe poza EOG tylko gdy jest to konieczne, i z zapewnieniem odpowiedniego stopnia ochrony, przede wszystkim poprzez stosowanie standardowych klauzul umownych, wydanych przez Komisję Europejską.

    Zmiany polityki

    Polityka prywatności jest na bieżąco weryfikowana i w razie potrzeby aktualizowana. 

    Aktualna wersja polityki prywatności obowiązuje począwszy od 21 stycznia 2022 r.